Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Łukasz xxxxxxxx Pål $$ Berg $$ Slavo Slavo Marek S. Grzegorz P Ania Najewska KGT KGT Vippe Extensions robert8522 Rafał Bbb (4061 niezalogowanych)
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
1. Autor tego artykulu ma powazne kompleksy, typowe dla wiekszosci polakow ( rasizm, ksenofobia, itp)
2. Nie moge sie nie zgodzic z niektorymi przedmowcami: polski narod w wiekszosci, to lenie, glupki, analfabeci i drobni kombinatorzy, ludzie bez moralu, ambicji, myslacy tylko o wlasnej d....ie w perspektywie jednego dnia.
Maja mentalnosc niewolnikow, co to bez bata nic nie zrobia, albo co niektory "pojdzie na intelekt" i zepsuje, zeby pozniej bylo wiecej roboty ( tez takie przypadki cwaniacywa widzialam).
Poza tym jak mozna traktowac osobe, ktora mieszka w norwegii 10 lat i nie zna zadnego jezyka, nie ma pojecia co sie wokol niego dzieje, jakie ma prawa jakie obowiazki, nic. Tak jakby wyjechal z polski wczoraj. Ale lape wyciaga..... zeby dali, tylko musi na forum sie dowiedziec gdzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Góral Góral
(goral1)
Wiking
W norwegi aby pracować i byc traktowany normalnie to trzeba znać język ,niestety taka jest prawda.Ja pracuje w no . i jest super żadnego wyzysku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Arkadiusz Jerzy Stawicki
(CynicznyOptymista)
Nowicjusz
Makaryno,

o ile z pkt 1 byłbym w stanie się zgodzić, to z 2 już raczej nie.
Bo jeśli piszesz większość, to oznacza, że tak samo np. większość Twojej rodziny.
(no chyba że jest wybitna i ani Twój tata ani mama ani brat ani babcia ani dziadek ani dzieci ani nikt z kuzynów, ciotek, wujków i innych takich nie są...i tu cytat:
(...)
lenie, glupki, analfabeci i drobni kombinatorzy, ludzie bez moralu, ambicji, myslacy tylko o wlasnej d....ie w perspektywie jednego dnia
(...)

No chyba, że rzeczywiście są.

Wówczas mogę Ci tylko współczuć i rzeczywiście wykazać zrozumienie dla takiego myślenia. Bo czym skorupka za młodu nasiąknie....

Rozumiem jednak, że Ty jesteś:

extra pracowita, czytasz codziennie co najmniej jedną książkę i to każdego dnia w innym języku, nigdy nie przeszłaś na czerwonym świetle, zawsze stajesz w obronie innych, co roku awansujesz i pomagasz wszystkim dookoła.

Bogom wszelakim - od Jahwe po Allaha i Buddę niech będę dzięki, że takie skarby jak Ty zsyłają na ten łez padół, by nam, malutkim i tępym Polaczkom pokazywali właściwą drogę...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(Hindukusz)
Wiking
Powiem tak , mam dobra stawke godzinowa u norwega i pieniadze sa na czas
ale ja mam wydymane w te pieniadze skoro mnie wykorzystuja , nasmiewaja sie i robia z ciebie debila , pomiatac soba nie dam !!!!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Hindukusz napisał:
pomiatac soba nie dam !!!!!!
dawałeś, dajesz i dawać będziesz
no way out
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(wyspiarz)
Stały Bywalec
kolo75 napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu POLAK = NIEWOLNIK (skandaliczne traktowanie Polaków w Norwegii)
podziękujmy za ten stan rzeczy pokoleniu urodzonemu w polsce miedzy 1945-1965 (bez podziału na partie) to oni tak cudownie rządzili w polsce że teraz za granicą pracy wszyscy szukają , prawda jest taka że niesamowitą odwagę trzeba mieć żeby w polsce zostać .
ja się zgadzam z kolegą po co by było emigrować jeśli by było dobrze w Polsce? czy nie lepiej było by pracować/rozbudować Polski/Polskę?????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
CynicznyOptymista napisał:
Makaryno,

o ile z pkt 1 byłbym w stanie się zgodzić, to z 2 już raczej nie.
Bo jeśli piszesz większość, to oznacza, że tak samo np. większość Twojej rodziny.
(no chyba że jest wybitna i ani Twój tata ani mama ani brat ani babcia ani dziadek ani dzieci ani nikt z kuzynów, ciotek, wujków i innych takich nie są...i tu cytat:
(...)
lenie, glupki, analfabeci i drobni kombinatorzy, ludzie bez moralu, ambicji, myslacy tylko o wlasnej d....ie w perspektywie jednego dnia
(...)

Przez te wiekszosc rozumiem, takich polglowkow jak ty ....., ktoremu sie wydaje, ze jak potrafi wlaczyc komputer, w odroznieniu od soltysa ze swojej wsi, to juz jest genialny.
Chloptas, zejdz na ziemie, swiat jest troche inny niz w rodzinnej wiosce. Chcesz tu przyjechac, bez fachu, bez znajomosci jezyka i szukasz pracy "za biurkiem".
Malo tego, moze opowiedz nam jacy tu w norwegii sa polacy z pozycji czlowieka, ktory tu nigdy nie byl

P.S.
Jezeli masz cos do napisania na temat bitwy pod Grunwaldem, (a historii w ogole), to sprobuj najpierw google
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Jesli ktos inwestuje w siebie uczy sie języka integruje z tutejsza kulturę, styl życia i sie
do tego dostosowuje to nie narzeka.
Złe maja tacy co myślą ze oni sa naj madzejsi, nie bedą sie uczyć
" tego malpiego języka " itd
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
320 Postów
65 78
(6578)
Stały Bywalec
Folksdojcz!
Zgłoś wpis